Foto: Piet Gouverneur en Carola Valkenburg, de stille krachten achter ‘ut embleem’ (Mariska van der Sanden)

MADE – 2020 en 2021 waren bijzondere jaren voor alle wereldbewoners. Ook voor Anton Jansen, eerste man bij carnavalsstichting De Mayenèrs die meteen in zijn eerste jaar als 'veurzitter’ met het virus Covid-19 te maken kreeg. Dag carnaval dacht hij meteen, om onmiddellijk daarna hardop te zeggen ‘dat gaat niet gebeuren’.“Carnaval 2021 was een bijzondere editie. CS De Mayenèrs kijkt tevreden terug op het drastisch aangepaste leutprogramma, maar hoopt nooit meer terug te hoeven vallen op dit noodscenario. Gelukkig lijkt het erop, er worden steeds meer versoepelingen afgekondigd, dat de feestgangers vanaf de elfde-van-de-elfde alle carnavalstradities weer in ere kunnen herstellen,” lacht Anton Jansen, ‘we zèn nie te houwe’.”

Door Leihcim Sreteep

Een nieuw carnavalsjaar gaat altijd van start met het bedenken van een motto. Jansen zegt dat het motto dikwijls is afgeleid van een gebeurtenis binnen de gemeente. Zo kwamen de Mayenèrs na een stormachtige editie met ‘Laot mar waaie’ en toen de rotonde bij de Marktstraat werd afgelegd met ‘We draaie dur omhenne’.

Mays Motto 2022 & embleem

Het motto voor 2022 heeft geen uitleg nodig volgens Jansen. Na een jaar waarin de kroegen gesloten waren en de carnavalsvierders elkaar niet zagen, lag het voor de hand. Het motto luidt: ‘Nie te houwe’.

Jansen legt uit hoe na de keuze voor het motto het tijdspad verder loopt. “Piet Gouverneur is de eerste persoon die ik informeer. Hij is al dik zestig jaar de illustrator van de Mayse carnavalskrant. Je mag de tekeningen van Piet gerust beeldbepalend noemen in ‘De Mayenèr’. Hij illustreert niet alleen de krant, maar is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het embleem. Kort na de influistering van het nieuwe motto vliegen de schetsen over en weer  voordat het definitieve ontwerp er is. En dat is een top stukje ambachtelijk tekenwerk. De Mayenèrs prijst zich dan ook gelukkig met deze top-vrijwilliger.”

Carola Valkenburg is de tweede vrijwilliger waarop de carnavalsstichting een beroep doet. Zij maakt van Piet Gouverneur’s  tekening een digitaal bestandje en een technische tekening waarmee de producent van de carnavalsemblemen, een waar collector-item, uit de voeten kan. Zo kunnen de carnavalsvierders, als de zending vanuit China op tijd op de May is gearriveerd, in november weer een nieuw exemplaar aan hun collectie toevoegen.

Start nieuw seizoen

Jansen: “De Mayenèrs plannen de start van het nieuwe carnavalsseizoen op zaterdag 13 november. De prins wordt dan geïnstalleerd en het nieuwe carnavalslied klinkt dan voor het eerst door de ether. 

En zonder het officiële deel van de avond te kort te doen zal er nog meer gefeest worden dan tijdens de vorige editie. Door een half uurtje vroeger te beginnen zullen twee Mayse feest-DJ’s vanaf half 11 ‘s avonds de touwtjes in handen nemen en de bezoekers van The Pub weer als vanouds laten feesten.”

Tot die tijd wordt er door CS De Mayenèrs vooral achter de schermen gewerkt. Het zoeken naar geschikte locaties voor het bouwen van carnavalswagens, het boeken van entertainment en het samenstellen en finetunen van diverse commissies.

Op zoek
“We zoeken mensen die goed zijn in het organiseren van evenementen of het bespelen van een instrument. Kortom, er gebeurt van alles bij CS De Mayenèrs, want als de May nie te houwe , is kan je maar beter goed voorbereid zijn,” besluit veurzitter Anton Jansen.

De Club van 100 is een club van mensen die het Mayse carnaval een warm hart toedragen. Mede dankzij de opbrengst van de Club van 100 kan CS De Mayenèrs activiteiten blijven organiseren voor vele doelgroepen en op het niveau wat u van ons gewend bent. 
Als sponsor van de Club van 100 ontvangt u dit jaar een voucher. Meer info over de Club van 100 en de vouchers vindt u hier.
Snel en gemakkelijk zelf vouchers regelen kan via de webshop.

Motto carnaval 2021:

KLAOR VUR MEKAOR

 

Motto kindercarnaval 2021:

WAI DOEN UT DEES JAOR AANDERS

 

 

 

Het embleem van het bijzondere carnavalsjaar 2021 is weer verkrijgbaar.
Maak je verzameling compleet en schaf dit collectors item aan voor slechts €3,00.
 
Verkoopadressen:
- Blokker Made, Marktstraat 39, Made
- Hubo, Eerste Industrieweg 15, Made
- Bottelier Laurijssens, Den Deel 9, Made
- Bloemisterij Kielestein, Nieuwstraat 19, Made
- Kinderschoenmode Rob Schellekens, Godfried Schalckenstraat 11, Made
- Constance Broers, Burg. van Campenhoutstraat 31, Made

Of bestel 'm via de webshop!

Het nummer 'Klaor vur mekaor', geschreven door Kees van Meel, is door de vakjury gekozen als carnavalslied 2021.
Van harte gefeliciteerd!
 
Zelf ook meezingen, klik hier voor de tekst.
 
 

Opening carnaval en schrètstraid digitaal!
Check HIER de beelden!

 

Carnavalsplatform Drimmelen neemt (voorlopig) besluit: de vaste buitenactiviteiten kunnen in 2021 helaas niet doorgaan

Het in 2019 opgerichte Carnavalsplatform Drimmelen heeft met pijn in het hart een zeer lastig besluit moeten nemen over carnaval 2021. Na het afwegen van de risico’s en de opties heeft het platform met de kennis van nu besloten dat het vanwege het coronavirus niet verantwoord is om de vaste buitenactiviteiten, zoals optochten en verbranding van de carnavalspoppen in 2021 door te laten gaan. Duidelijkheid hierover was op dit moment nodig, omdat de voorbereidingen voor deze activiteiten anders al getroffen moesten worden. Het platform houdt de ontwikkelingen uiteraard wel in de gaten en neemt die ter bespreking mee in de volgende vergadering.

Lees hier het volledige persbericht.