CS de Mayenèrs wil carnavalsfeest niet nog een jaar missen

De May – Afgelopen jaar is carnaval helaas geen feest geworden. Met inzet van veel vrijwilligers is er een prachtig alternatief programma weggezet op de May, variërend van een museum en de traditionele Kraant, tot de Masked Mayenèr, het Lof der Zotheid, Waoge van ut Carnennium, de Beste Juin en veel andere programma’s op Omroep Drimmelen. We hebben gezien hoeveel we op de May voor elkaar kunnen krijgen als we er samen de schouders onder zetten, maar hebben ook gevoeld hoe enorm we het echte feest hebben gemist. De volle kroegen, de optochten en het genieten van de kapellen, de leut en van elkaar.

Ook dit jaar lijkt het er sterk op dat we geen carnaval kunnen vieren zoals we dat willen. De Omikron-variant van het coronavirus steekt sterk de kop op, het wetsvoorstel voor invoering van 2G-maatregelen is nog niet door de Tweede Kamer en het uitdelen van boosterprikken komt nu pas langzaam op gang. Ook worden in omliggende plaatsen al verschillende activiteiten afgelast. CS de Mayenèrs vindt het daarom belangrijk om nu, ongeveer 9 weken voor carnaval, helderheid te geven over het carnaval op de May in 2022.

De kans is klein dat we vanaf 25 februari zover van de maatregelen af zijn om echt carnaval te kunnen vieren. Daarom willen we in het traditionele carnavalsweekend wederom activiteiten organiseren die wel passen binnen de maatregelen. Voor een deel borduren we daarbij voort op de successen van afgelopen jaar, wellicht dat ook andere activiteiten kunnen. Ook valt onze prachtige Kraant weer met een plof op iedere deurmat, maar dan moeten we wel weer het grote feest missen dat we op de May zo graag samen vieren.

Dat willen we niet. Ons motto dit jaar is niet voor niets: “Nie te Houwe”. We gaan ervan uit dat, op basis van de huidige signalen, grootschalige evenementen in de zomermaanden wel mogelijk zullen zijn. Daarom organiseert CS de Mayenèrs in het weekend van 20-21-22 mei een volksfeest waar een veelheid van de activiteiten en evenementen van het traditionele Mayse carnaval in terug komen. De eerste gedachten hoe dit in één weekend te organiseren is, zijn inmiddels gevormd. Maar dit kan natuurlijk alleen slagen als we er op de May samen de schouders onder zetten, met de verschillende verenigingen, de kapellen, de scholen en zeker ook de kasteleins.

De komende periode kijken we dus wat in het traditionele carnavalsweekend in februari kan, maar gaan we vooral met de kasteleins, verenigingen en kapellen aan de slag om er in het weekend van 20-21-22 mei een ongekend volksfeest van te maken zoals we dat op de May kennen. We hopen van harte dat de maatregelen dan zover afgeschaald zijn dat we er met z’n allen een fantastisch feest van kunnen maken. Want nog een jaar het carnavalsfeest moeten missen, dat willen we niet.